Jaz in moja tehnologija

by 5. avgusta 20190 komentarjev

Sem človek zvezka in kulja. Od svojega osmega leta že pišem zgodbe v zvezek. V bolnišnici sem napisala svojo prvo daljšo zgodbo. Seveda v zvezek. In potem so mi rekli: »Če hočeš, da te svet spozna, moraš pisati na računalnik.« Norci, je bila moja prva misel, kakšni norci.

Dobro, Word je še nekako šel. Nujno zlo, skupaj v kompletu z Excelom in PowerPointom. Težko, da me je glava začela bolet. Kot da moram pisat v nemščini mednarodni življenjepis. Kaj bi vi radi? Da si zapomnim vse te funkcije, ki mi bodo olajšale delo? Ne bo šlo.

Od svojega 15. leta obvladam desetprstno tipkanje. Zato so mi predlagali, da bi se naučila še bližnjice na tipkovnici, ki bi mi omogočale lažjo uporabo vseh teh programov. Da so zelo priročne in si jih hitro zapomniš. Napisala sem si jih na list. Ne najdem lista. Lahko si jih shranim v kakšno mapo na računalniku v te neke oblake, o katerih mi vedno govorijo. Oblak tu in oblak tam. Vse kar jaz vidim, je le megla pred očmi in dež, ki ga sem in tja nosi veter.

Optimisti.

Všeč so mi bile diskete. Včasih sem kakšno seminarsko shranila na štiri diskete. Za vsak slučaj.

Sinkanje in gesla

Kasneje so mi predstavili neko storitev OneDrive, katero naj se naučim uporabljati, ker se vsi dokumenti nekam sinkajo. To besedo sem v vseh teh letih slišala že tolikokrat, ampak v resnici se podatki pač nekam kopirajo in naj bi tam bili na varnem. Pri mojih tekstih in fotografijah, ki jih je za dobrih 20 DVDjev človek v resnici ne ve več, kje je vse to shranjeno.

Meni so bile všeč diskete. Majhne, posebne. Včasih sem kakšno seminarsko na faksu dala na štiri za vsak slučaj. Vsaj z ene sem lahko datoteko odprla, na ostalih je pogosto nekaj odpovedalo. Nekaj se je zalomilo, jaz pa sem zmrznila pred sošolci na predstavitvi.

No, ko razlagam o teh problemih, mi rečejo: »Veš, zato je Office 365 res super. Ker vse svoje dokumente shraniš v oblaku od koder lahko dokumente tudi kadarkoli odpreš. Kjerkoli si, te podatki čakajo. Potrebuješ samo geslo in to je to«.

Ja, ker sem res ful dobra v geslih. Ker od mene vedno zahtevajo neko varno geslo. Razumem, da je varno, a v moji glavi preprosto ni varno. In zame, ki obožujem zvezke in liste in napišem na prvi listič, zna biti to geslo težje rešljiv izziv, kot tiste 4 diskete, DVD ali pa trdi disk.

Tale prispevek opisuje moje izkušnje s tehnologijami. V njem in naslednjih bom sproščeno in z drugačne perspektive orisala mojo pot z Office 365. Vprašanj »Zakaj…« mi preprosto ne zmanjka.

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakt

Partizanska cesta 5,
2000 Maribor

040 80 70 55

info@sola-prihodnosti.si

    Vas zanima več?

    Oddajte sporočilo ali pa vzpostavite stik preko različnih kanalov na levi strani.

    12 + 7 =